ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Για κάποια παιδιά η επιστροφή στο σχολείο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές   δεν είναι αυτό που θα ήθελαν.
 Σίγουρα το γιορταστικό κλίμα , οι ανταλλαγές δώρων , τα γλυκά, τα κάλαντα, το στολισμένο δέντρο, η χαρά, η διασκέδαση, η οικογενειακή θαλπωρή και η δεκαπενθήμερη ξεκούραση τα δυσκολεύουν  να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα του Σχολείου.
Το ερώτημα που δημιουργείται:  Τι μπορούμε να κάνουμε;
Aς μην αφήσουμε τη διαδικασία ψυχολογικής  αλλά και  μαθησιακής προετοιμασίας  την τελευταία στιγμή.
Είναι σε όλους γνωστό ότι τα παιδιά και κυρίως  των μικρών τάξεων  αγχώνονται με τις απότομες αλλαγές, γι’ αυτό καλό είναι  να τα προετοιμάζουμε με συζητήσεις, πριν αυτές συμβούν.
Επομένως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα  υπομονετικοί και να τους εξηγήσουμε  τα θετικά της επιστροφής τους στο σχολείο. Ας  τους  θυμίσουμε ευχάριστες στιγμές από το σχολικό περιβάλλον, ακόμη ότι θα ξαναδούν τους φίλους τους και θα περάσουν υπέροχα στο σχολείο.
Ας προσέξουμε  αν το ωράριο φαγητού και του ύπνου έχουν  χαλαρώσει, ας μπούμε στη διαδικασία επαναφοράς του σχολικού ωραρίου μερικές ημέρες νωρίτερα.
Όσον αφορά το μαθησιακό τομέα ας ξεκινήσουμε μερικές ημέρες νωρίτερα με μικρές επαναλήψεις, ώστε η επαναφορά στην καθημερινότητα και η προσαρμογή  στη σχολική πραγματικότητα να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.
Σε καμιά περίπτωση δε μας βρίσκει σύμφωνους η χρησιμοποίηση αρνητικών ενισχυτών μέσω εκβιαστικών διλημμάτων.
Είναι προτιμότερο να πούμε στα παιδιά μας ότι όσο γρήγορα τελείωσαν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές τόσο γρήγορα θα έρθουν οι πασχαλινές και λίγο αργότερα οι καλοκαιρινές διακοπές !!!

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ
Νίκος Σιούτας
Dr. Ψυχολογίας – Ειδικός Παιδαγωγός

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου