ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και ένα ακόμα μεγάλο πρόγραμμα (project) με τις Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας, αυτό που αφορά στον κλασικό αθλητισμό. Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρία μέρη και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου ως εξής:
Α΄μέρος: οι μαθητές του κάθε τμήματος χωρίστηκαν σε ζευγάρια (ή τριάδες) και μελέτησαν από ένα αγώνισμα του στίβου. Για το αγώνισμα αυτό έγραψαν σχετική εργασία την οποία και θα παρουσίαζαν στους συμμαθητές τους μαζί με φωτογραφικό υλικό ή και επιπλέον στοιχεία όπως παγκόσμια ρεκόρ, ιστορική εξέλιξη, ελληνικές διακρίσεις κλπ.

Εργασίες μαθητών Ε' και ΣΤ' τάξεων στα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού

Β’ μέρος: όταν όλες οι εργασίες ετοιμάστηκαν, ξεκίνησε η πρακτική εξάσκηση στον στίβο. Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας το αρμόδιο ζευγάρι (ή τριάδα) παρουσίαζε το αγώνισμα του στους υπόλοιπους, ακολουθούσε επίδειξη της σωστής τεχνικής και πολλές, πολλές προασκήσεις και επαναλήψεις στο αγώνισμα αυτό!
Γ΄μέρος: με την ολοκλήρωση των πρακτικών μαθημάτων, σειρά είχαν οι αγώνες… Όμως αυτή τη φορά ο στίβος δεν ήταν «ατομική υπόθεση»! Σε συνεργασία με τη γυμνάστρια του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ανδρέας» διοργανώσαμε την εκδήλωση «Kids athletics» κατά την οποία τα παιδιά και των δυο σχολείων χωρίστηκαν με κλήρωση σε ισάριθμες, μικτές, τυχαίες ομάδες και αγωνίστηκαν σε τέσσερα επιλεγμένα αγωνίσματα, μαζεύοντας πόντους για την ομάδα τους! Απαλλαγμένοι από το άγχος της ατομικής επίδοσης και με κίνητρο την ομάδα οι μικροί μας αθλητές έβαλαν τα δυνατά τους, εντυπωσίασαν με τα «ρεκόρ» τους και διασκέδασαν όσο μπορούσαν!!!

Kid's athletics

Kid's athletics

Kid's athletics

Kid's athletics 
Έχοντας συμπληρωμένα την επόμενη μέρα και τα ανάλογα φύλλα αξιολόγησης του προγράμματος από τα ίδια τα παιδιά, επιβεβαιώσαμε ότι η επιλογή του να «ανακατέψουμε» τα δυο σχολεία και να «ομαδοποιήσουμε» τα αγωνίσματα του στίβου ήταν μια σωστή απόφαση!

Απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στους μαθητές της ΣΤ' τάξης
Απονομή διπλωμάτων συμμετοχής στους μαθητές της Ε' τάξης

Δε θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτή την αναφορά στα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, αν δεν μιλήσουμε και για τις εργασίες των μαθητών μας από δυο μικρότερες τάξεις για τα δικά τους προγράμματα… Έτσι, η Β’ τάξη ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα «Παραδοσιακά παιχνίδια από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο» κατά το οποίο οι ίδιοι οι μαθητές έψαξαν και βρήκαν παραδοσιακά παιχνίδια, γίνανε δάσκαλοι για μια μέρα αφού μόνοι τους τα παρουσίασαν και τα εξήγησαν στους συμμαθητές τους, ώστε όλοι μαζί να παίξουν και να διασκεδάσουν!!!

Εργασίες των μαθητών της Β' τάξης στα παραδοσιακά παιχνίδια

Αντίστοιχα οι μαθητές της Δ’ τάξης ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα της «Κυκλικής προπόνησης». Σε αυτό, τα παιδιά αρχικά χωρίστηκαν σε ομάδες και τους δόθηκε συγκεκριμένο αντικείμενο μελέτης. Στη συνέχεια κλήθηκαν να σκεφτούν το στόχο τους, να διαλέξουν μέσα από το πλήθος των γνωστών τους μέχρι στιγμής ασκήσεων αυτή που τους ταιριάζει, να την παρουσιάσουν στο τμήμα και να αξιολογήσουν την εκτέλεσή της από τους υπόλοιπους. Η πρακτική άσκηση όλων των επιλεγμένων ασκήσεων έγινε με τη βοήθεια σταθμών και την κυκλική κίνηση των μαθητών από τον ένα σταθμό στον άλλο, ώστε να μην κάθεται κανείς!!!   

Εργασίες των μαθητών της Δ' τάξης στην κυκλική προπόνηση

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

1 σχόλιο:

 1. Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια!!
  Κι ευχαριστούμε για την έμπνευση...
  Σας χαιρετώ από Καστοριά
  Αρετή Κάρκου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Κορησού
  http://blogs.sch.gr/gymkoris/

  ΑπάντησηΔιαγραφή