ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Από το λεξικό της ενέργειας (Α - Γ)


Α

Αιολική Ενέργεια
Η κινητική ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα. Μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των ανεμογεννητριών.

Αιολικό πάρκο
Χώρος (στην εξοχή) όπου είναι εγκατεστημένες περισσότερες από μία ανεμογεννήτριες και συστήματα μεταφοράς ενέργειας.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
Μορφές ενέργειας που ανανεώνονται μέσω των φυσικών κύκλων και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ.

Ανεμογεννήτρια
Μηχανή που μετατρέπει την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική.

Αποδοτικότητα (Ενεργειακή)
Κλάσμα με αριθμητή την ενέργεια που παράγεται και παρανομαστή την ενέργεια του καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή.

Απώλειες Ενέργειας
Το ποσό της ενέργειας που ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κατά τη μετατροπή της ενέργειας από μία μορφή σε μία άλλη.

Β

Βιοκαύσιμα
Υγρά καύσιμα που παράγονται από τη βιομάζα με κατάλληλες διεργασίες. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα στο εμπόριο υγρά βιοκαύσιμα είναι το βιοντήζελ και η βιοαιθανόλη. Το βιοντήζελ παράγεται από φυτικά ή ζωικά λίπη και έλαια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε μόνο του είτε αναμιγμένο με πετρέλαιο ντήζελ, σε ντηζελοκινητήρες. Η βιοαιθανόλη είναι αλκοόλη που παράγεται από σακχαρούχα (ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαμο) ή αμυλούχα (σιτάρι, πατάτες, καλαμπόκι) φυτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε μείγμα με βενζίνη, σε βενζινοκινητήρες.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός κτιρίων που αξιοποιεί το κλίμα κάθε περιοχής και τις φυσικές πηγές (ήλιο, άνεμο κ.ά.) για την εξασφάλιση άνετων και υγιεινών συνθηκών μέσα στα κτίρια με τρόπο φυσικό και με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Το σχήμα, ο προσανατολισμός και τα υλικά του κτιρίου αποτελούν στοιχεία που αξιοποιούνται για τη θέρμανση, το δροσισμό και το φωτισμό των χώρων.

Βιομάζα
Οποιοδήποτε υλικό παράγεται από οργανική ύλη (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κλπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, είτε απευθείας είτε αφού προηγουμένως μετατραπεί σε υγρό, αέριο ή στερεό καύσιμο με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογιών. Η βιομάζα είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας γιατί στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση.

Γ

Γεωθερμία
Η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς (πίδακες), σε επιφανειακά ή υπόγεια θερμά νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου