ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

H ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΤΑΞΗΣ


Οι μαθητές μας ολοκλήρωσαν ένα μικρό project για τα μανιτάρια ‘’ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ’’.
Τα παρατήρησαν στα διάφορα στάδια ανάπτυξης και
ήδη προχωρήσαμε στην πρώτη μας συλλογή.
Μπορείτε κι εσείς να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας... στην κουζίνα..κ.α

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ!!!!!
Τοποθετήστε το σε μέρος σκιερό, φωτεινό, δροσερό, χωρίς να φυσάει ο άνεμος (σε αποθήκη, στο μπαλκόνι προστατευμένο από τον αέρα, κάτω από μια σκάλα, στην κουζίνα).
1) ΦΩΣ: Τα πλευρώτους  χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.
2) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18 βαθμούς.
3) ΝΕΡΟ-ΥΓΡΑΣΙΑ: Τοποθετήστε το πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, χώμα), ποτίστε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.
4) ΣΥΛΛΟΓΗ: Κάτω από καλές συνθήκες θα ξεκινήσουν να φυτρώνουν σε 7-14 ημέρες. Μαζέψτε τα όταν φτάσουν σε επιθυμητό επίπεδο ή όταν δεν μεγαλώνουν άλλο. Μαζέψτε όλα από την μία τρύπα μονομιάς τραβώντας τα απότομα από το σημείο που φυτρώνουν. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι, από το ίδιο σημείο θα ξαναφυτρώσουν μετά από καιρό αφού επαναλάβουμε  τα ίδια στάδια. Όταν σταματήσει να παράγει μανιτάρια, μην το πετάξετε, αλλά ανακυκλώστε το ενσωματώνοντάς το στο χώμα για λίπασμα.

 
Και λίγη μαγειρική

Για τα πλευρώτους κυκλοφορούν 1000 + 1 συνταγές.

 Θα βρείτε μέχρι και συνταγή για πλευρώτους στιφάδο.
 Η δικιά μας αγαπημένη είναι αυτή παρακάτω :
Μανιτάρια Πλευρώτους στα Κάρβουνα
Κόβουμε από τα μανιτάρια το χοντρό μέρος κοντά στη ρίζα τους.
Τα διαχωρίζουμε γιατί μπορεί να είναι πολλά μαζί.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψικοκομμένες ουρές από μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.
Τα βάζουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά γιατί οι άκρες τους καίγονται εύκολά. Τα ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και προθέτουμε καρυκεύματα, ελαιόλαδο ή βαλσάμικο αν θέλουμε.

                                                       ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!  
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                     ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ                 ΠΙΧΛΙΑΒΑΣ Γ. & ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου