ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οι ανάγκες των παιδιών και ο γονεϊκός ρόλος στις σημερινές συνθήκες

 
Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μας βιωματικό σεμινάριο για γονείς!!!
τα κύρια σημεία του σεμιναρίου:
Οι βασικές ανάγκες των παιδιών:
- Η ανάγκη για αγάπη από τους γονείς .
  Η ανάγκη για ασφάλεια ικανοποιείται όταν το παιδί αγαπιέται από τους γονείς του χωρίς όρους, γεγονός που το βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του.
- Η ανάγκη για νέες εμπειρίες τις οποίες το παιδί αποκτά μέσω του παιχνιδιού είναι απαραίτητες για την ομαλή ψυχοκοινωνική του εξέλιξη. Η έλλειψη ικανότητας του παιδιού να παίξει είναι, μερικές φορές, ένδειξη ότι δεν εξελίσσεται φυσιολογικά.
- Η ανάγκη για αναγνώριση και παραδοχή καθώς για να μεγαλώσει ένα παιδί και να γίνει ένα υπεύθυνο ενήλικο άτομο χρειάζεται ενθάρρυνση και ένα λογικό επίπεδο προσδοκιών από τους γονείς.
- Η ανάγκη για υπευθυνότητα. Το παιδί βρίσκει ανταπόκριση σ’ αυτή του την ανάγκη, όταν οι γονείς του επιτρέπουν και, παράλληλα ενισχύουν την προσπάθεια του για ανεξαρτητοποίηση.
- Η ανάγκη για όρια. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουν τα παιδιά ότι υπάρχουν όρια στη συμπεριφορά τους, προκειμένου ν’ αποδεχθούν σταδιακά τις αρχές της κοινωνικά παραδεκτής πραγματικότητας.
- Η ανάγκη για έλεγχο των ενστικτωδών ενορμήσεων. Είναι σημαντικό να διευκολύνουμε τα παιδιά να μάθουν να αναβάλουν την άμεση ικανοποίηση τους.
- Η ανάγκη ν’ ανήκει σε μια ομάδα καθώς μέσα από την συναναστροφή του με τους συνομηλίκους, μαθαίνει να δέχεται κανόνες και να μοιράζεται.
- Η ανάγκη για υποστήριξη. Το παιδί έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι μπορεί να στηρίζεται στους ενήλικες από τους οποίους εξαρτάται συναισθηματικά και πρακτικά.
Ένας επαρκής γονιός είναι εκείνος που λειτουργεί με οδηγό του τα εξής:
- Με συναισθηματική παρουσία, διαθεσιμότητα,
- Με λόγο σαφή - κατανοητό,
- Ως πρότυπο ταύτισης,
- Σεβόμενος την προσωπικότητα/ανάγκες του παιδιού,
- Αναγνωρίζοντας τη συγκεκριμένη θέση του καθενός στο οικογενειακό σύστημα που συνδέεται με λειτουργίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις,
- Θέτοντας και λειτουργώντας ως εγγυητής κανόνων επιθυμητής συμπεριφοράς.

Ευχαριστούμε θερμά τον  κ. Κωνσταντίνου Ευάγγελο,

Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ‘’ΗΛΙΟΣ’’
  Η επόμενη συνάντησή μας τον Ιανουάριο !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου